Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών, παρουσιάστηκε σε πρώτη ανάγνωση χθες βράδυ (Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011) στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Νίκο Σηφουνάκη.

Σήμερα Πέμπτη (23 Ιουνίου 2011) μαζί με τον Υπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο κ. Σηφουνάκης παρουσίασε, σε συνέντευξη τύπου, το σχέδιο Νόμου για το νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης .   

Όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ , με τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών , υπάρχει ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και εξαλείφονται πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλαιπωρούσαν αδίκως τους πολίτες .

Στο εξής, η έγκριση δόμησης θα χορηγείται μέσα σε 5 μέρες από την υποβολή και τον έλεγχο τριών μόνο δικαιολογητικών :

-        τοπογραφικό διάγραμμα
-        διάγραμμα κάλυψης και
-        αποδεικτικό καταβολής εισφορών και κρατήσεων.
Σημείωσε δε πως η άδεια δόμησης θα εκδίδεται σε δύο μέρες και με την ευθύνη των μελετητών μηχανικών που έχουν συντάξει τις μελέτες και μετά από τον έλεγχο πληρότητας του φακέλου από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου.    
“Η άναρχη και ακαλαίσθητη δόμηση – χαρακτηριστικά στοιχεία των ελληνικών πόλεων και της υπαίθρου – είναι μοναδική περίπτωση σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο. Η ανυπαρξία ή και η καταστρατήγηση ακόμη και θεσμοθετημένων αρχιτεκτονικών μορφολογικών κανόνων, η απουσία ουσιαστικών και έμπρακτων ελέγχων, η συναλλαγή και η αλληλοσυγκρουόμενη πολλές φορές πολυνομία έχουν σαν αποτέλεσμα την εικόνα που έχουμε όλοι μας για τις πόλεις μας και το πληγωμένο ελληνικό τοπίο” , επεσήμανε και τόνισε πως “η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί” επεσήμανε και πρόσθεσε πως “είναι πρώτιστα ζήτημα θεσμικό, επιταγών του Συντάγματος που κατοχυρώνει όχι μόνο την ιδιοκτησία αλλά και το καθήκον προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας στην καθημερινή μας ζωή”.
Σημείωσε πως “έχουμε άμεσο καθήκον να δώσουμε τέλος σε αυτή τη κατάσταση, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες, να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια τους, να εγγυηθούμε την εφαρμογή τους. Να θέσουμε με σαφήνεια τους όρους με τους οποίους εγκρίνεται, αδειοδοτείται, εκτελείται και ελέγχεται το οικοδομικό έργο”.
Τόνισε πως με “το σχέδιο νόμου για το Νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών απαντά σε μια βασική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας: να διασφαλιστεί η νομιμότητα, να μη μπορεί άλλο να αδειοδοτείται και άλλο να κατασκευάζεται, να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση, να εξαφανιστεί η συνδιαλλαγή μηχανικών και πολιτών με τα πολεοδομικά γραφεία”.
 
Με το νέο σχέδιο νόμου , όπως ανέφερε :
- Θεσμοθετείται η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης –δύο διακριτά στάδια με στόχο την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών με την ανάληψη της ευθύνης από τους Μηχανικούς
 - Διαχωρίζονται πλήρως το εγκριτικό από το ελεγκτικό έργο με τη δημιουργία του σώματος Ελεγκτών Δόμησης.
- Εφαρμόζεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση με την ηλεκτρονική υποβολή των σχεδίων και των δικαιολογητικών
-  Θεσπίζονται νέα γνωμοδοτικά όργανα αρχιτεκτονικής και πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων ανοικτά στους νέους μηχανικούς
- Από την πλευρά του ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επεσήμανε πως το σχέδιο Νόμου, είναι μια μεγάλη τομή , με την οποία δίνουμε ευθύνη στους μηχανικούς, συντομεύουμε κατά πολύ τις διαδικασίες και ενισχύουμε την διαφάνεια.
Τόνισε πως οι βασικές αρχές με τις οποίες κινούμαστε και αυτό ισχύει για όλα τα θέματα είναι :
-    Να εμπιστευτούμε περισσότερο τον πολίτη, είτε είναι αυτός που θέλει να κάνει ένα σπίτι, είτε είναι ο μηχανικός.
-  Να φύγουν αρμοδιότητες και λειτουργίες από το κράτος εκεί που δεν χρειάζεται, εκεί που δεν χρειάζεται για να απελευθερωθεί και να κάνει περισσότερη δουλειά εκεί που χρειάζεται, στον ελεγκτικό και εποπτικό ρόλο
- Να υπάρχουν σαφέστεροι και διαφανείς κανόνες.